Špiritizmus - vyvolávanie duchov

26/03/2011 18:06

Podľa špiritistov možno komunikovať s nebožtíkmi, či už prostredníctvom média, alebo vyvolaním duchov mŕtvych. Špiritizmus zakotvený v okultných praktikách umožňuje svetu duchov ovplyvňovať svet živých. Môžu živí ľudia komunikovať s mŕtvymi?

 

 

Špiritistické techniky

 

Techniky vyvolávania mŕtvych sa líšia, a všetky sú úspešné svojim vlastným spôsobom. Všetky umožňujú komunikáciu s duchmi, pričom samotný postup nie je taký dôležitý – či už je to pohybovanie stolmi a pohármi, automatické písanie, alebo rozprávanie. Seansa môže byť úspešná dokonca aj pri použití nahratého hlasu média. Pri správnom využití všetky metódy majú rovnaký účel, a to komunikáciu s ríšou duchov. Najlepšie výsledky sa dosiahnu, keď je prítomné talentované médium s výnimočnými schopnosťami.

Identita každého ducha je otázna. Nedá sa vždy predpokladať, že sa nadviaže kontakt práve s tým duchom ktorého vyvolávate.

Začiatkom 19.storočia nemecký lekár a spisovateľ Johan Heinrich vo svojom romantickom diele Teória pneumatológie napísal, že svet je plný duchov, a že oni nás takmer nevidia. Ak sa neočakávane odohrá kontakt medzi našim a ich svetom, duchovia sa vyplašia podobne ako aj my. Keď je kontakt pozitívny, môže byť výhodný pre obe strany. Nikto však nemôže vedieť dopredu, či je duch ochotný nadviazať spojenie. Medzi živými sa nájdu nebezpečný ľudia, a to isté platí aj pre svet duchov. Kontakt s paralélným svetom  má nepochybne svoje úskalia.

 

 

Nebezpečenstvo špiritizmu a komunikácia s mŕtvymi

 

Parapsychológovia sú pevne presvedčený, že špiritizmus môže byť nebezpečný. Príliš často ľudia venujú týmto aktivitám a pritom nemajú pozitívny rámec myslenia, ani si neuvedomujú potenciálne nebezpečenstvo a jeho následky.

 

 

Nebezpečenstvá: závislosť a slepá vieraNie všetci duchovia majú dobré zámery. Niektorí sa radi zahrávajú s ľuďmi, ktorí sa ich slepo pýtajú o radu, zatiaľ čo ďalší môžu mať oveľa horšie zámery.  

 

 

Nebezpečenstvá: tieseň - Stáva sa to vtedy keď sa uskutočnia zjavenia duchov. Človek neustále vníma pocity ducha a má strach z ktorého sa nevie dostať. Nakoniec Takýto človek musí vyhľadať medicínsku pomoc.

 

 

     Ektoplazma – po tom ako sa médium spojí s duchom, valí sa mu z úst a nosa ektoplazma .